Aggersborg kirke

Aggersborg kirke

372,50 DKK

(inkl. moms)

Aggersborg kirke er en kirke i Aggersborg Sogn i Vesthimmerlands Kommune.
Beliggende højt oppe nær Limfjordskysten har den i århundreder været brugt af søfarende til navigation i Løgstør bredning.

Aggersborg kirke er med sin unikke geografiske placering ved Limfjorden en af egnens smukkeste landsbykirker, og fra kirken er der en fantastisk udsigt - lige fra Vejlerne i vest, Livø i sydvest, til fjordens forløb mod øst.
Kirken ligger desuden i umiddelbar nærhed af den berømte
Vikingeborg Aggersborg.

Aggersborg kirke blev først bygget omkring år 1100, som et kor med apsis af kampesten, og et skib bygget i træ. I slutningen af 1100-tallet blev kirkeskibet af træ udskiftet med et større skib af granitkvadre.
Som det er skik i romansk kirkebyggeri blev der bygget to indgange.
En dør til mænd, og en dør til kvinder.
Kor og skib står stadig som det stod omkring år 1200.

Tårnet og det oprindelige, sydvendte våbenhus er sengotisk, fra ca. 1400.
På dette tidspunkt er mændenes indgang stadig i brug, men kvindernes er blevet muret til. Ligeledes er apsis blevet fjernet, og de svagt buede kvadersten herfra kan ses genbrugt i korets østmur.
I 1884 blev våbenhuset genopført i gule mursten, og har erstattet det tidligere våbenhus.
Alle tagene er dækket med bly, hvilket giver en meget opsigtsvækkende grå farve, når man beskuer kirken fra afstand.

Korbuen er bevaret i sin oprindelige form. Kor og skib har fladt loft, og overalt i kor og skib er der gråmalede gulvbrædder. Tårnets underrum er sat i forbindelse med skibet via en spidsbue. Tårnrummet var engang et gravkapel, og er i dag adskilt fra skibet af et smedejernsgitter. I skibets nordvæg er der noget 800-års gammelt graffiti


Model/Varenr.: 20100804-038
stk.