Fællesskabets Mindelund ved Kongensbro, tæt på Gudenåen

Fællesskabets Mindelund ved Kongensbro, tæt på Gudenåen

497,50 DKK

(inkl. moms)

Fællesskabets Mindelund af 1969 er en mindelund ved Kongensbro i Silkeborg Kommune for faldne danske frivillige på tysk side under kampene på Østfronten under 2. verdenskrig.
Det centrale element i mindelunden er en mindesten med inskriptionen:
MINDE OVER
DE 4000 FALDNE FRIVILLIGE
FRA DANMARK
1939 – 1945
Over teksten ses et kors kombineret med et solhjul. Symbolet stammer fra Christian Frederik von Schalburg, leder af Frikorps Danmark. I maj 1942 sendte han et brev til Frits Clausen, lederen af DNSAP, hvor han beskrev symbolet og bad om, at det måtte blive brugt i dødsannoncer for de danske faldne på Østfronten, hvilket også blev tilfældet. Tallet 4.000 stemmer ikke med nyere vurderinger, der regner med ca. 2.000 faldne ud af ca. 6.000 frivillige. Det er formodentlig baseret på tal fra den tidligere officer i Frikorps Danmark Oluf Krabbe, der i bogen Danske soldater i kamp på østfronten 1941-1945 fra 1976 regner med 8-9.000 frivillige, hvoraf ca. 4.000 faldt.
På en tavle ved siden af stenen præsenteres mindelunden med teksten:
MINDELUND for DANSKE
FALDET I FINLANDS KAMP MOD
KOMMUNISMEN UNDER ANDEN
VERDENSKRIG
Skænket af venner og slægtninge 1971
Teksten på tavlen kunne forlede til at tro, at der var tale om en mindelund for de finlandsfrivillige fra Vinterkrigen 1939-40. De godt 1.000 danske finlandsfrivillige kom imidlertid aldrig i kamp, og teksten må siges at være "en omskrivning af historien". Mere præcis er en informationstavle fra 2003 for Fællesskabets Mindefond af 1969, der også er anbragt på stedet. Her hedder det om oprettelsen: "For at der kunne blive oprettet en dansk mindeplads til ære og minde om de danskere, som deltog i 2. verdenskrig på tysk side."
Mindelundens udseende har været lidt forskelligt gennem tiden. Oprindeligt var der angiveligt tale om "en natursten uden inskription på en skrænt på naturgrunden blot med en jordtrappe op til stenen og en mindeplade for foden af trappen." Ved en genindvielse i 1977 var der angiveligt tale om et birketræskors. I en artikel fra 1992 beskrives mindelunden med følgende ord: "En lille lysning i træerne ned mod Gudenåen, et ydmygt trækors, en flækket granitsten – et stille sted." Et foto i artiklen viser et simpelt trækors med et fastgjort lamineret papir med samme tekst som i dag ses på tavlen ved siden af stenen. Det fremgår også, at der må have været en mindetavle på stedet dengang: "Søjlen under mindepladen er armeret med svovl, asfalt og jernstænger og fastgjort til en stor cementklods." I en artikel fra 2000 skrives der: "På stenen i den lille mindelund uden for Silkeborg hyldes de kammerater, der faldt "i kampen mod kommunisen"." Stenen må derfor antages at være blevet rejst mellem 1992 og 2000. Nogle fotos viser en såkaldt "dødsrune" af birketræ ved siden af mindestenen, et symbol ofte brugt ved begravelser på Østfronten, men en sådan ses ikke pr. april 2007. På bakken med trappeanlæg bag stenen lå der på dette tidspunkt et stort kors af birketræ, som var væltet, øjensynligt af sig selv.


Model/Varenr.: 20220826-003
stk.