Mårup kirke

Mårup kirke

497,50 DKK

(inkl. moms)

Model/Varenr.: 20070513-06
stk.

Maarup kirke er opført noget ind i det 13. århundrede og er en af de 10 romanske landsbykirker af tegl der findes i Vendsyssel. De øvrige er Hæstrup, Mygdal, Bindslev, Tolne, Elling, Flade, Understed, Albæk og Ørum. 

Desuden er de to købstadskirker Sct. Catharina og Sct. Hans i Hjørring samt klosterkirkerne i Børglum og Dronninglund bygget i tegl, altså i alt 14, der ligger spredt mellem kvaderstenskirkerne i en bred stribe tværs over landet fra Lønstrup til Frederikshavn og ned langs Kattegat. På Maarup kirke er teglstenene blandet med strandsten. 

Ud fra arkæologiske udgravninger foretaget ved ombygning af kirker, har man kunnet rekonstruere sig til, hvordan en romansk landsbykirke kan have set ud - måske også Maarup? 

Døbefonten anbragt på et podie - 40 til 45 cm højt, hvorved fonten kom i øjenhøjde for menigheden - har været skibets samlende midtpunkt. Med denne placering er fontens udsmykning kommet til sin ret. Fontene var ofte bemalede i stærke farver. 

Der har måske været 4 altre - foruden højalteret, der i dag er det eneste bevarede, har der i koråbningen stået et lægmandsalter, og i eller ved korvæggen på begge sider af buen har der også været et lægmandsalter. 

Langs begge langvægge i skibet var der murede bænke - 30 til 40 cm høje og meget smalle - med plads til ca. 50 mennesker. 

I skibets vestende var der en forhøjning beregnet til stormænd og evt. kirkeejere - her var ligeledes murede bænke, dog bredere en bænkene langs væggene. Koret var forbeholdt de gejstlige.