Alling å

Alling å

247,50 DKK

(inkl. moms)

Efterårsaften ved Alling å ved Vester Alling.
Åen er grænsen mellem Randers og Norddjurs kommune.
Alling Å er en å, der med sine tilløb, hvor de største er Skader Å og Skørring Å, afvander et ca. 337 km2 område på det vestlige Djursland. Alling Å udmunder ved Allingåbro i den gren af Randers Fjord, der hedder Grund Fjord.

Alling Å's vandopland grænser mod nord op til Randers Fjords og Gudenåens vandopland og mod vest op til Lilleåens vandopland. Mod syd er grænsen højdedraget nord for Kalø Vig. Mod øst grænser det op til Kolindsunds vandopland, og mod nordøst Hevring Å, der løber ud i Kattegat. Administrativt er vandoplandet delt mellem Norddjurs Kommune, Syddjurs Kommune, Randers Kommune og Favrskov Kommune.

Alling Å er ca. 35 km lang. Den har sit udspring i egnen nordøst for Hadsten i et moseområde lige op ad Nordjyske Motorvej og løber først mod nordvest og kort efter mod nordøst forbi Ølst, hvor den krydses af motorvejen. Ved Robdrup løber fra nord Brusgård Møllebæk ud i åen. Alling Å fortsætter fra Robdrup mod øst, forbi Årslev og herregårdene Clausholm og Tustrup. Lige før Nybro mellem Hørning og Mygind får den tilløb fra syd af Skader Å og Skørring Å (tidl. kaldet Rosenholm Å, hvilket den stadig kaldes på dens øvre løb, hvor den passerer Rosenholm Slot). Skørring Å er næsten lige så bred som Alling Å før tilløbet. Herefter er Alling Å så bred, så det er muligt (og tilladt) med kanosejlads på åen.

Ved Sjellebro krydses Alling Å af primærrute 21. Herfra er det normalt at starte en dagstur med kano på den 17 km lange strækning indtil Allingåbro. Fra Sjellebro fortsætter åen mod øst forbi Fløjstrup med tilløb nordfra af Oksenbækken, Vester Alling og Øster Alling, hvor der er tilløb østfra af Vejle Å, der kommer fra Ring Sø ved Pindstrup. Ved sammenløbet drejer Alling Å mod nord, hvor den passerer Gammel Estrup lidt vest for Auning og fortsætter mod nordvest gennem Allingåbro. Lige inden udløbet i Grund Fjord får den tilløb af Hejbækken fra nordøst.

 

Str.: 1250 x ca. 830 px - 72 dpi


Model/Varenr.: 20190904-011
stk.